geometria analityczna
zosia: witam..pomoże ktoś w zadanku?

punkt C=(1,−3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC .Wyznacz
współrzędne pozostałych wierzchołków wiedząc,że należą one do prostej o równaniu y=−x+4
26 gru 18:12
kaz: było to zadanie,poszukaj w postach Godzia lub Bogdana
26 gru 18:39
26 gru 18:53
Dag:

odległość punktu C od prostej y= −x +4 równa jest długośći
h trójkąta równobocznego ABC o boku "a"
prosta : −x −y +4=0 C( 1, −3)
| | I1*(−1)−3*(−1)+4I | | I6I | | 6*√2 | |
hAB= |
| = |
| = |
| = 3√2
|
| | √1+1 | | √2 | | 2 | |
| | 6√2 | |
to: a√3= 6√2 => a= |
| = U{6√6{3}= 2√6
|
| | √3 | |
Rozwiązując układ równań:
okręgu C=S( 1, −3) o promieniu r= a z prostą y = −x +4
otrzymamy współrzędne punktów A i B
o: ( x −1)
2 +(y +3)
2 = 24
i y = −x +4
x
2 −2x +1 +( 7−x)
2= 24
x
2 −2x +1 +49 −14x +x
2 −24=0
2x
2 −16x +26=0 /:2
x
2 −8x +13=0 Δ= 64 −52= 12
√Δ= 2
√3
x
1= 4 +
√3 v x
2 = 4 −
√3
to y
1= −4 −
√3+4 v y
2= −4 +
√3+4
y
1= −
√3 v y
2=
√3
A( 4+
√3, −
√3) B( 4−
√3,
√3)
26 gru 19:01
zosia: dziękuje bardzo,
26 gru 19:46