oblicz sume wszystkich wyrazow ciagu o numerach dwucyfrowych
olek122333: liczby −5,−2,1 sa w podanej kolejnosci trzema poczatkowymi wyrazami nieskonczonego ciagu
arytmetycznego. Oblicz sume wszystkich wyrazow ciagu o numerach dwucyfrowych.
witam mam problem z tym zadankiem a mianowicie nie wiem ktory sposob jest dobry by go rozwiazac
pierwszy sposob:.
wyznaczam r ze wzoru r=a2−a1 r=3
jako n oznaczam liczbe wyrazow o numerach dwucyfrowych n=90
licze Sn=[ (2*a1+(n−1)*r)*n ] / 2 czyli S90= 11565
drugi sposob:
wyznaczam r tak jak u gory r=3
jako n oznaczam liczbe wyrazow o numerach dwucyfrowych n=90
obliczam najpierw sume 99 wyrazow potem sume 9 wyrazow i odejmuje :
S90= S99−S9
wtedy wychodzi S99= 14058 , S9=63
S90=13995
ktory z tych sposobow jest dobry prosilbym o pomoc z gory dziekuje