log
bartek: wiedząc że
a= log62
b= log65
oblicz log35
jak to zrobić?
23 lut 18:03
bartek: .
23 lut 18:21
ICSP: | | log6 5 | | log6 5 | | log6 5 | |
log3 5 = |
| = |
| = |
| = |
| | log6 3 | | | | log6 6 − log6 2 | |
...
23 lut 18:23
23 lut 18:26
ICSP: tak
23 lut 18:30
bartek: log920 = a
log2 = 6
oblicz log250120
a to jak rozpisać?
23 lut 18:41
bartek: log2 =b *
23 lut 18:41
bartek: pomoże ktos?
23 lut 18:52
ICSP: | | log 20 | | 1 + log 2 | | 1 + b | | 1 + b | |
log9 20= |
| = |
| = |
| =a⇒log 3= |
| |
| | log 32 | | 2log3 | | 2log3 | | 2a | |
| | log 120 | | log (4 * 3 * 10) | |
log250 120 = |
| = |
| = ... |
| | log 250 | | | |
23 lut 18:59
bartek: | 1+b | |
| =a.... tego nie rozumiem  |
| 2log3 | |
23 lut 19:12
ICSP: czego nie rozumiesz ?
23 lut 19:14
bartek: tego co jest po tym.
23 lut 19:15
ICSP: | 1 + b | |
| = a // mnożę przez log 3 |
| 2 log3 | |
| 1 + b | |
| = a log 3 // dziele przez a |
| 2 | |
23 lut 19:17
bartek: okej, dzięki.
ale po co właściwie liczyłeś log 3, skoro np. b=log 2?
23 lut 19:23
ICSP: rozwiąz do końca to zobaczysz.
23 lut 19:25
bartek: zbyt wysoki poziom jak dla mnie chyba

ja tak szybko na to nie wpadłbym

a co można zrobić z tym w mianowniku?
zostawić 3−log4?
23 lut 19:43
bartek: ?
23 lut 20:25