Dwumian Newtona/Newton's binomial
Pani_architekt: Ile to?
5silnia/5silnia(5−5)silnia'
23 lut 17:45
Mateusz: Polecam zapisać to wyrażenie za pomocą ułamka, ponieważ taki zapis jest niejednoznaczny:
Ułamki zapisujemy z literą "U" po lewej stronie edytora masz link: kliknij po więcej przykładów
tam też masz przykłady z ułamkami
24 lut 12:46
kochanus_niepospolitus:
Mateusz ... akurat w tym przypadku jest to bez znaczenia
| | 5! | | 1 | |
i w (1) i w (2) będzie to = 1  ponieważ |
| = |
| = 1 natomiast |
| | 5! | | 1 | |
(5−5)! = 0! = // z definicji // = 1
24 lut 12:49
Mateusz: Zgadza się kochanus
niepospolitus, w tym wypadku akurat nie ma to znaczenia,ale czytelny
zapis szczególnie w wyrażeniach wymiernych jest ważny, wtedy jasno widać co jest w liczniku a
co w mianowniku, co zresztą wiesz

.
24 lut 14:55
kochanus_niepospolitus:
oczywiście − masz rację ... mnie to także niesłychanie irytuje
zwłaszcza że pisza sobie np. 3x + 2−m/m+2 ... i trza się domyślać o co chodzi autorowi
24 lut 14:58