`
Adam:
Czy funkcja posiada ekstrema, odpowiedź uzasadnić.
f(x,y)=4(x+3)2+3y2−1
f'x(x,y)=8x+24 ≠0
f'y(x,y)=6y ≠0
Funkcja nie posiada ekstremum, ponieważ jej pochodne cząstkowe nie zerują się. Czy taka forma
może być proszę o sprawdzenie.
23 lut 17:29
ikd: Tylko, że pochodne cząstkowe zerują się w (−3,0)
23 lut 17:37
Adam: Hmm co w takim przypadku należy zrobić ?
23 lut 17:38
ikd: Wyznaczyć macierz pochodnych cząstkowych rzędu drugiego i zbadać jej określoność
23 lut 17:40
Adam: Policzyłem pochodne i wyznacznik wyszedł 48. Funkcja posiada ekstremum, ponieważ wyznacznik
wynosi 48 ?
23 lut 17:45
ikd: Jeśli macierz pochodnych cząstkowych rzędu drugiego jest dodatnio (ujemnie) określona, to
funkcja osiąga w danym punkcie minimum (maksimum) lokalne, a jeśli jest nieokreślona to nie
osiąga ekstremum. Problem jest tylko, gdy jest niedodatnio lub nieujemnie określona, a do
badania określoności stosuj kryterium Sylvestera:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kryterium_Sylvestera
23 lut 17:49
Adam: No tak czyli w tym przypadku funkcja osiąga w punkcie P(−3,0) minimum lokalne ?
23 lut 17:52
ikd: Tak
23 lut 17:53
Adam: Oki, dziękuje
23 lut 17:54