Graniastosłupy Liceum/Technikum
Paulina E.C.H: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 3. Pole powierzchni
całkowitej tego graniastosłupa jest równe 90. Oblicz
a) objętość tego graniastosłupa
b) sinus kąta nachylenia tego graniastosłupa do jego ściany bocznej
c) cosinus kąta jaki tworzy przekątna podstawy z przekątną sąsiedniej ściany bocznej tego
graniastosłupa wychodząca z tego samego wierzchołka
d) pole przekroju tego graniastosłupa płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i
przeciwległy wierzchołek drugiej podstawy
23 lut 16:01
Paulina E.C.H: Z a i b sobie poradziłam. Z c mam problem, bo cały rysunek jest już zamazany
23 lut 16:54
dero2005:

c)
a = 3
2a
2 + 4ah = 90
h =
d = a
√2 = 3
√2
k =
√a2 + h2 =
d)
h
1 =
√k2 − (d2)2 =
23 lut 21:05