trudne zadanie
mała: Do akwarium z prostokątną podstawą o wymiarach 70cm na 30cm uczniowie włożyli dwukilogramowy
kamień. Poziom wody podniósł się wówczas o 0,4cm. Wykorzystując wyniki tych pomiarów ucniowie
oszacowali masę 1cm3 kamienia. Podaj wynik tych onliczeń. Napisz obliczenia jakie musieli
wykonać uczniowie. Proszę pomózcie.
26 gru 14:56
Godzio:

h=0,4cm
a=70cm
b=30cm
m
k=2kg
V
a= abH= 70*30H=2100H
V
a+k = ab(H+h) = 70*30(0,4+H) = 2100*0,4 + 2100H = 840 + 2100H
V
a+k − V
a = V
k
V
k= 840 cm
3
840cm
3 − 2kg
1cm
3 − x
x=0,0024 kg = 2,4g
26 gru 15:12
mała: Dziękuję Ci bardzo
26 gru 15:14