udowodnij
koteł:

Dany jest trójkąt ABC. długość boku BC to a, długość boku AC to b. Prosta C
1 jest
przedłużeniem dwusiecznej kąta ACB. Przecina ona bok AB w punkcie D, dzielą go na odcinek o
długości c
1 i c
2. Prosta równoległa do dwusiecznej CD przechodząca przez punkt A przecina
prostą CB w punkcie E. Prosta równoległa do AB i przechodząca przez C przecina prostą AE w
punkcie F.
a) udowodnij ze trójkąt EFC jest podobny do trójkąta CDB.
b) udowodnij ze |CE|=b
c) udowodnij ze |CF|=c
2
d) Korzystając z podobieństwa trójkątów EFC I CDB pokaż ze a/b = c
1/c
2
23 lut 15:48
koteł: Prosze o pomoc.
23 lut 17:51
Kotel: Pomozcie.
24 lut 12:42
kochanus_niepospolitus:
(a) udowodnienie tego jest prozaicznie proste, wystarczy pokazać, że:
∡FEC = ∡DCB (a jako że |AE| || |CD| to mamy już to udowodnione − wystarczy napisać na jakie
tw. się powołujemy)
oraz :∡FCE = ∡DBC (analogicznie)
wtedy trzeci kąt także jest taki sam ... i mamy podobieństwo KKK
24 lut 12:56
kochanus_niepospolitus:
(b)
należy wykazać, że ∡ACD = ∡DAC = α (z jakiego tw. korzystamy

)
Skoro C
1 jest dwusieczną ∡ACB, to ∡ACD = ∡DCB
Natomiast w (a) wykazaliśmy, że ∡FEC = ∡DCB
A więc otrzymujemy: ∡AEC = ∡EAC = α ... czyli Δ
AEC jest równoramienny ... skoro |AC| = b to
i |CE| = b
24 lut 13:02
kochanus_niepospolitus:
(c)
|CF| || |AD| , stąd wynika (po zastosowaniu trygonometrii), że |CD| = |EF|
Powtórnie korzystając z trygonometrii wyznaczamy |CF| = |AD|
24 lut 13:05
kochanus_niepospolitus:
(d)
piszesz ... korzystając z podobieństwa trójkątów i piszesz to
do końca nie wiem co tutaj niby więcej trzeba zrobić
24 lut 13:06