matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
lipstune:
1+tgx
sinx
1
1
sinx
∫
dx = ∫(1 +
)
dx = ∫
+
dx =
cosx
cosx
cosx
cosx
cos
2
x
cosx +sinx
t
1
=∫
dx = |t=cosx ; dt=sinx dx | = ∫
dt =∫
dt = lnt =
cos
2
x
t
2
t
=ln cosx tak to rozwiązałem, ale coś jest źle. Ktoś pomoże?
23 lut 15:35
Jerzy:
Po rozbiciu każdą licz osobno
cosx
∫
dx i
cos
2
x
sinx
∫
dx
cos
2
x
obie przez podstawienie
23 lut 15:43