pomocy
sucha1632: rozwiaz nierownosc −x2−2x+15>0
23 lut 14:56
irena_1:
−x
2−2x+15>0
Δ=4+60=64
| | 2−8 | | 2+8 | |
x1= |
| =3 lub x2= |
| =−5 |
| | −2 | | −2 | |
x ∊ (−5; 3)
23 lut 14:58
student:

Najlepiej zacznij od delty
△=b
2−4ac
△=(−2)
2 −4*15*(−1)=64
Teraz wyznacz miejsca zerowe
x1=(−b−
√△)/2a=(2−8)/−2=3
x2=(−b+
√△)/2a=(2+8)/−2=−5
A teraz rysujemy wykresik:
zyli zgodnie z wykresem x∊(−
∞;5)∪(3;+
∞)
23 lut 15:07
student: Sorki pomyliłem znak
23 lut 15:08
irena_1:
Ale źle narysowano parabolę− ramiona powinny być w dół
23 lut 15:09