pole największe prostokąta
1moment: Dany jest trójkąt ABC, w którym kąt ACB ma 90 stopni. Boki mają długości:
a = 3, b = 4, c = 5. Na przeciwprostokątnej obrano punkt F.
W trójkąt wpisano prostokąt tak, że wierzchołkami są punkty C oraz F.
Dwa boki tego trójkąta leżą na przyprostokątnych trójkąta.
Wyznacz wymiary prostokąta takie, aby miał pole największe.
23 lut 14:27
irena_1:

x=3−b
Trójkąt EFB jest podobny do trójkąta ABC
12−4b=3a
4b=12−3a
0<a<4
P=ab
| | 3 | | 3 | |
P(a)=a(3− |
| a)=− |
| a2+3a |
| | 4 | | 4 | |
Funkcja P(a) to funkcja kwadratowa, której wykresem jest część paraboli o ramionach
skierowanych w dół. Taka funkcja przyjmuje największą wartość w wierachołku tej paraboli
a=2
a=2 i b=1,5
23 lut 14:36
1moment: Dziękuję serdecznie
23 lut 14:40
irena_1:
23 lut 14:41
1moment: Proszę Pani, mam jeszcze pytanie. Dlaczego w przedostatniej linijce b = 3 − 3/2.
Skąd wzięło się to 3/2? Dlaczego tak?
23 lut 16:56
1moment: i jakie znaczenie ma zapis 0< a <4 ? Czy jest on konieczny?
23 lut 17:02