| 1+tgx | ||
∫ | ||
| cosx |
| 1 | tgx | |||
∫ | + ∫ | |||
| cosx | cosx |
| tgx | sinx | 1 | sinx | |||||
∫ | dx=∫ | * | dx=∫ | dx=|cosx=t, dt=... | ||||
| cosx | cosx | cosx | cos2x |
| 1 | cosx | cosx | ||||
∫ | dx = ∫ | dx = ∫ | dx = | t = sinx | = | |||
| cosx | cos2x | 1 − sin2x |
| dt | 1 | 1 | ||||
= ∫ | = − ∫ | dt = arctgh(t) + C = | arctgh(sinx) + C | |||
| 1 − t2 | t2 − 1 | 2 |
| 1 | ||
= | arctg(t) + C oczywiście | |
| 2 |
| 1+tg(x) | ||
∫ | dx | |
| cos(x) |
| dx | tg(x) | |||
∫ | +∫ | dx | ||
| cos(x) | cos(x) |
| dx | sin(x) | |||
∫ | +∫ | dx | ||
| cos(x) | cos2(x) |
| dx | 1 | ||||||||||||
∫ | + | ||||||||||||
| cos(x) |
| dx | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||
∫ | + | ||||||||||||||||||||||||||||||
| cos(x) |
| dx | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||
∫ | + | ||||||||||||||||||||||||||||||
| cos(x) |
| π | x | |||
t=tan( | + | ) | ||
| 4 | 2 |
| dx | 1 | |||||||||||||||||
dt= | dx | |||||||||||||||||
| 2 |
| dt | ||
∫ | =ln|t|+C | |
| t |
| 1 | π | x | ||||
= | +ln|tan( | + | )|+C | |||
| cos(x) | 4 | 2 |