Prawdopodobienstwo
Dexter: W grupie studenckiej liczącej 6 chłopców i 4 dziewczęta rozlosowano 5 biletów do
teatru. Obliczyć prawdopodobieństwo, Ze co najmniej 2 bilety wylosowały
dziewczęta.
Probowalem schematem Berulliego ale cos mi nie wychodzi...
23 lut 12:59
irena_1:
A− co najmniej 2 dziewczęta wylosowały bilety
A'− co najwyżej jedna dziewczyna wylosowała bilet (pięciu chłopców lub czterech chłopców i 1
dziewczyna)
| | | | 6+15*4 | | 66 | | 11 | |
P(A')= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | | | 252 | | 252 | | 42 | |
| | 11 | | 31 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| + |
| |
| | 42 | | 42 | |
23 lut 14:27