przesunięcia wykresów
Paweł: Wykres funkcji f(x) = −x
2 + 2x − 1 przesunięto o wektor u = [p,q] i otrzymano wykres funkcji
g(x) = −x
2 + x − 5. Wyznacz współrzędne wektora u.
Prosiłbym was o pomoc przy tym zadaniu, jakieś wskazówki, podpowiedzi
23 lut 12:39
ja: zapisz postać funkcje f(x) i g(x) w postaci kanonicznej czyli y=a(x−p)2+p
23 lut 12:50
AiO:

niebieski to y=−x
2+2x−1
czerwony to −x
2+x−5
Masz już oglad jak masz to przesunąć
Policz wspolrzedne wierzcholkow obu funkcji
23 lut 12:50
Paweł: | | 1 | | 19 | |
współrzędne wierchołka f(x) to (−1,0) a g(x) ( |
| , − |
| ) i teraz poszukać tych |
| | 2 | | 4 | |
przesunięć i to będzie ten wektor?
23 lut 12:58
Paweł: przy fx (1,0) *
23 lut 12:59
AiO: Tak

Sprobuj tez zrobić tak jak sugeruje
ja .
23 lut 13:00
AiO: Widze ze się pomyliles ale to nawet widać z rysunku
23 lut 13:01
Paweł: czyli u = [−0,5, − 4,75] ?
23 lut 13:02
Paweł: wygląda na to, że tak. Dziękuje wam bardzo za pomoc

. Miłego dnia życze.
23 lut 13:06
AiO: Tak
Ale napisz dlaczego ? Zobacze czy to rozumiesz
23 lut 13:08
AiO: Zwlaszca to przesuniecie po osi OX
23 lut 13:09