matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowodnij
koteł:
Udowodnij, ze z kazdych dwóch wysokości trójkąta krótsza jest ta, która pada na dłuższy bok (prostą wyznaczoną przez dłuższy bok).
23 lut 12:24
irena_1:
b
a>b, czyli
<1
a
1
1
P=
ah
a
=
bh
b
2
2
ah
a
=bh
b
h
a
b
=
<1
h
b
a
h
a
<1
h
b
h
a
<h
b
23 lut 14:11
koteł:
Dziękuje.
23 lut 14:23