matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz tgx
AiO:
√
2
Oblicz tg x majac dane sinx−cosx=
i x∊(45
o
,90
o
)
2
23 lut 10:10
prosta:
sin
2
x+cos
2
x=1
√
2
sin
2
x+(sinx−
)
2
=1
2
1
2sin
2
x−
√
2
sinx−
=0
2
Δ=2+4=6
√
2
−
√
6
√
6
+
√
2
sinx=
lub sinx=
4
4
√
2
+
√
6
sinx>0 −−−−> sinx=
4
√
2
√
2
+
√
6
2
√
2
√
6
−
√
2
cosx=sinx−
=
−
=
2
4
4
4
tgx już z łatwo obliczyć
23 lut 10:32
AiO:
Dziekuje CI .
23 lut 12:18