Wykaż, że podana równosć jest prawdziwa
Anka: Witam
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania o treści:
Wykaż, że podana równość jest prawdziwa
A) (log5 4 + log4 5 + 2)(log5 4 − log20 4) * log4 5 − log5 4 = 1
B) (log3 6 + log6 81 + 4)(log3 6 − log54 36) * log6 3 − log 3 6 = 2
C) (log3 4 + 9log4 3 + 6)(log3 4 − 3log108 4) * log4 3 − log3 4 = 3
23 lut 08:50
===:
to baw się wzorami

Ale Ty pewnie wolisz aby ktoś zrobił to za Ciebie ...
23 lut 09:09
irena_1:
A)
log
54=a
| | log54 | | log54 | | log54 | |
log204= |
| = |
| = |
| = |
| | log520 | | log5(5*4) | | log55+log54 | |
| | 1 | | a | | 1 | | a2+1+2a | | a+a2−a | | 1 | |
L=(a+ |
| +2)(a− |
| )* |
| −a= |
| * |
| * |
| −a= |
| | a | | 1+a | | a | | a | | 1+a | | a | |
| | (1+a)2 | | a2 | | 1 | |
= |
| * |
| * |
| −a=1+a−a=1=P |
| | a | | 1+a | | a | |
23 lut 09:10
Anka: Wielkie dzięki Irena
1. Pozostałe przykłady postaram się zrobić mama analogicznie.
| | 1 | |
Nie wiem tylko skąd wynika loga b = |
| |
| | logb a | |
23 lut 10:07
===:
wzór
23 lut 10:29