Okres y=|sinx|
5-latek: Zostalo mi jedno zadanie z badania okresowości funkcji trygonometrycznych
MIanowicie . Wyznacz okres podstwowy funkcji y=|sinx|
Bez obliczen wiem ze tym okresem będzie T=π
Po prostu z wykresu funkcji . Ale jak to obliczyć ?
23 lut 08:30
5-latek:

Z tego wykresu widać to dokładnie
mamy teraz tak |sin(x)| jest nieujemna czyli ≥0
Z wykresu widać ze dla y=|sinx| x∊kπ
23 lut 08:52
5-latek: No i co się nagle stało ?
Nikt nie potrafi napisac rozwiązania ? Przeciez widać ze potrafie to narysować wiec wiem o co
chodzi
Nie potrafie tylko tego obliczyć .
Poza tym ja nie piszse zadnej kartkówki wiec to do oceny nie jest mi potrzebne .
Kacper nawet Ty tego nie potrafisz ?
23 lut 09:33
Jack: A co tu liczyc...
f(x) = √ sin2 x
Sin 2 x wiadomo ze ma okres pi...
Wlasciqie wszystko wiqfomo z rysunku...
23 lut 13:53
5-latek : Wlasnie jeszcze przed wyjazdem do pracy znalazłem rozwiązanie gdzie było pokazane rozwiązanie
graficzne . Była funkcja y=|sin0,5x|
czyli graficznie można jak najbardziej . OK
23 lut 23:21