Przeksztalcenie wykresu funkcji
5-latek: Mam za zadanie sporzadzic wykres funkcji
Bardziej mi chodzi o to przekształcenie niż wykres
jest tak
| | π | | π | |
y=−2cos( |
| −2x)= −2cos(2x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
I wlasnie teraz chodzi o to dlaczego tak można zapisac
| | π | | π | |
Przeciez |
| −2x≠2x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
23 lut 00:34
Qulka: cos jest parzysta więc cosα=cos(−α)
23 lut 00:36
Qulka:
23 lut 00:37
5-latek: Dziekuje

Tak tez wlasnie pomyslaem o parzystości tej funkcji
Czyli już dla funkcji sinx tgx i ctgx tak zapisac nie możemy
czyli jeśli np. było by tak
| | π | |
y=−2sin( |
| −2x) to jak nalezaloby to napisac dalej ? |
| | 2 | |
23 lut 00:39
Qulka: sin(−α)=−sinα
u Ciebie zniknąłby minus z przodu bo dwa minusy to plus
23 lut 00:41
5-latek: czyli nalezaloby rozpisać tak
| | π | | π | | π | |
−2sin(−(2x− |
| )0= 2sin(2x− |
| )= 2sin2(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
23 lut 00:47
Qulka: tak
23 lut 00:51
5-latek: dziekuje CI bardzo za pomoc w tym temacie
23 lut 00:58