23 lut 00:01
prosta: idąc od lewej: czerwoną, niebieską, czerwoną
23 lut 00:10
5-latek:
23 lut 00:12
Qulka:

ten różowy
23 lut 00:12
Metysi: Wielkie dzięki za odpowiedzi.
23 lut 00:14
5-latek: Dobry wieczor Paniom .
Potrzebuje wykładu na temat okresowości funkcji trygonometrycznych .
Chodzi konkretnie o wyznaczenie okresu takich funkcji
y=|sinx|
y= 1+2sin1,5x
Jak do tej pory nikt nie chciał pomoc (choć nie musial
23 lut 00:17
Qulka:
π
4π/3
2π/3
23 lut 00:22
5-latek: Witaj

Bardziej mi chodzi o obliczenia .
Jeśli możesz to rozpisz to . dzięki
23 lut 00:23
Qulka: sin 1,5x = sin α
1.5x=α+2kπ
x=2α/3 + 2•2kπ/3
więc 4π/3
drugi analogicznie
te inne cyferki dookoła nie wpływają bo to albo przesunięcia albo rozciąganie po y
23 lut 00:40
5-latek: Wiec tak
sin(3x)= sinα
3x=α+2kπ
Wiec tak
Do wyliczenia okresu funkcji bierzemy tylko jej argument ?
Co do k to przyjmujemy ze k=1 bo np. sinα= sin(α+2π)
tak samo cosinus α
Natomiast jeśli chodzi o tangens to tgα= tg(α+π) i do wyliczenia okresu tej funkcji
bierzemy nie 2π tylko π.
Jest to dla mnie bardzo ważne
23 lut 00:56
Qulka: tak
23 lut 00:59
5-latek: Rowniez podziękowania ślę
23 lut 01:01