matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pytanko
Paweł:
Jeśłi a < 0 i a
2
− 4b > 0 to dla każdego b ∊R równanie x
4
+ ax
2
+ b = 0 ma cztery pierwiastki? Mógłby mi ktoś odpowiedzieć na to pytanie z wyjaśnieniem? Będe baardzo wdzięczny
23 lut 00:00
yyhy:
1
1
x
4
+ax
2
+b=(x
2
+
a)
2
−
a
2
+b=0
2
4
zatem
1
1
1
(x
2
+
a)
2
=
a
2
−b=
(a
2
−4b)>0 ( z założenia)
2
4
4
działaj dalej...
23 lut 00:24