mam problemy z tymi zadaniami
1) Wykaż ze dla każdej liczby rzeczywistej x
zachodzi nierówność −1<tg(0,5−cosx)<15
2)Uzasadnij, że dla każdego kąta ktorego miara w radianach jest równa x, prawdziwa jest
nierownosc − √32 < sin(cos x ) < √32
Bardzo bym prosił o pomoc
| π | 3 | |||
wiemy, że: − | < − | = −0.5 | ||
| 6 | 6 |
| π | 3 | |||
wiemy, że: | > | = 1.5 | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
tg(− | ) < tg(0.5−cosx) < tg( | |||
| 6 | 2 |
| π | ||
tg(− | ) = ..... | |
| 6 |
| π | ||
tg( | ) = ..... | |
| 2 |
mam jeszcze kilka pytań bo do konca nie rozumiem tych zadań
czyli jak
po kolei jakoś schematycznie podchodzić do takich zadań ? co muszę zrobić pokolei zebym był w
stanie zrobić takie zadanie na maturze ?
| π | ||
mogę zapisać tak jak kochanus niepospolitus: zapisałes ze ....< tg | jezeli nie ma | |
| 2 |