kombinatoryka?
GIGANT: Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych utworzonych z liczb { 1 , 2 , 3 , 4 , 5 } .
Liczę sobie ile takich liczb jest (być może dam radę wypisać i zsumować)
5*5*5 = 53 = 125
I tutaj zonk bo czarno to widzę je wypisywać. Suma liczb od razu z ciągiem mi się skojarzyło,
ale tutaj różnica ciągu jest ... zmienna ... 111, 112, 113, 114, 115, 121, 122 itp ... nie mam
pojęcia jak się za to zabrać
22 lut 22:19
Qulka: na każdym miejscu masz 25 jedynek 25 dwójek 25 trójek 25 − 4 i 25 − 5
dodaj je i zsumuj
22 lut 22:22
GIGANT: Qulka z całym szacunkiem ale nie wiem o co Ci chodzi teraz

Można ciut jasniej? Tzn z tymi
miejscami rozumiem, ale 25 − 4 i 25 − 5 ? Co to jest?
22 lut 22:24
Qulka: to samo tylko nie chciało mi sie słowami pisac
22 lut 22:24
Qulka: czwórek i piatek...liczyłam że się domyślisz
22 lut 22:24
Qulka: wychodzi mi ich ostateczna suma 31525
22 lut 22:25
GIGANT: Cóż ... jestem ciężko myślący

A dla większych przykładów?
Np. liczba 7 cyfrowa z liczb { 1 , 2 , 3 ,4 ,5 ,6 ,7 } Podobnie?
22 lut 22:26
Qulka: zrób sobie dla mniejszych (zrozumiesz) i sprawdzisz regułę np 1,2,3
22 lut 22:28
GIGANT: Dziękuje
22 lut 22:30
Krzysiek: Wychodzi 41625
22 lut 22:38
GIGANT: Hmm no to mamy małą konfrontację.
22 lut 22:39
Jerzy:
Co Wy kombinujecie....pierwsza liczba 111 ostatnia 555
22 lut 22:43
GIGANT: Mógłbym was prosić o przedstawienie swoich sposobów?

Głównie mam tu na myśli Jerzego i
krzyśka gdyż Qulki juz znam
22 lut 22:47
Qulka: fakt 41625

nie umiem dodawać
22 lut 22:50
Qulka: bo 37500+3750+375 = 41625
22 lut 22:51
Eta:
111,112,.........,555
| | 111+555 | |
S= |
| *125= 41 625 |
| | 2 | |
22 lut 22:54
Qulka: a w tym ciągu nie ma po drodze 118
22 lut 22:56
Eta:
22 lut 23:19
Eta: ?
22 lut 23:23
Qulka: wprawdzie dla 1,2 nie widzę logicznego ciągu..ale wzorek również działa

111
112
121
122
211
212
221
222
−−−−−
1332
1200+120+12=1332
ale również
| 111+222 | |
| •8 = 333•4 = 1332 |
| 2 | |
znaczy się ma sens
22 lut 23:24
Eta:
22 lut 23:25
Qulka: nawet teraz widać jak się uzupełniają

ale i tak na piechotę jest dla mnie bardziej logiczne
22 lut 23:28