Na kolonii w jednym z pokoi zamieszkiwali chłopcy o średniej wieku 8 lat.
dan: Na kolonii w jednym z pokoi zamieszkiwali chłopcy o średniej wieku 8 lat. Do pokoju tego
dokwaterowano 12 letniego chlopca i wtedy średnia wieku mieszkania pokoju wzrosła o 1 rok. Ilu
chłopców zamieszkiwało ten pokój przed dokwaterowaniem?
22 lut 22:03
Eta:
| n*8+12 | |
| = 9 ⇒ ........ n=3 |
| n+1 | |
Odp: ...... mieszkało 3 chłopców
| | 3*8+12 | |
Sprawdzenie: |
| = ..= 9 −−− średnia wzrosła o 1 rok |
| | 4 | |
22 lut 22:11
dan: Oooo! Wielkie Dzięki! z tego trzeba rozwiązać równanie, tak? czyli pozbyć się mianownika
wymnażając?
22 lut 22:21