cisnienie, objętość, wykresy
munk: Przy stałej temperaturze iloczyn ciśnienia p i objętosci V gazu jest wielkością stałą.
Który wykres przedstawia tę zależność objętości gazu od ciśnienia?
22 lut 21:58
munk:
22 lut 21:59
munk:
22 lut 21:59
Qulka: żaden
22 lut 22:01
Qulka:

taki
22 lut 22:01
munk:
22 lut 22:02
munk:
22 lut 22:03
munk: czyli u mnie tak jakby trzeci?
22 lut 22:03
Qulka: tak
22 lut 22:04
munk: a jest dla tego jakies wytlumaczenie? dlaczego wlasnie tak?
22 lut 22:05
Qulka: bo pV = nRT = stała np A
zatem V=A/p
więc jest to hiperbola taka jak y = a/x
22 lut 22:07
munk: Dziękuję!
22 lut 22:07