prostopadłość prostych
Maja: Dane sa dwie proste o równaniach: f(x) = 3x + 2 i g(x) = ax + b. Wiadomo o nich, że
przecinają się w punkcie (0,2) i są do siebie prostopadłe.
Prosta g(x) ma postać...?
22 lut 21:31
Maja: af * ag = −1
ag = −1/3
Ale nie wiem, co dalej
22 lut 21:32
qwe:
i liczysz b
wtedy podstawiasz do f(x) = ax +b i koniec
22 lut 21:33
pom: | | 1 | |
Skoro są prostopadłe to a= − |
| |
| | 3 | |
do tego podstawiamy punkt (0, 2)
b = 2
22 lut 21:33
qwe:
spóźniłeś się
22 lut 21:34
Maja: aa już rozumiem!
dziękuję!
22 lut 21:35