matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
cosinus
Ara:
jak obliczyć cosinus 2/3 π?
22 lut 21:28
pom:
2
2
π =
* 180 = 120
3
3
1
cos 120 = cos (90 + 30) = −sin30 = −
2
22 lut 21:30
Ara:
a skąd −sin30?
22 lut 21:33
pom:
wzory redukcyjne
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
22 lut 21:40