oblicz wyrażenie
Ania : Hej, mógłbyś ktoś mi pomóc z obliczeniem wyrażenia :
x
3−2x−4 dla x=1−
√2
Mi wychodzi 7−3
√2, a powinno być 1−3
√2
z góry dziękuję
22 lut 21:15
Qulka: no to zapisz jak liczyłaś
22 lut 21:19
kyrtap: Qulka
22 lut 21:21
Ania : 1−3√2 +12 −2√2−2+2√2−4= 7−3√2 korzystając z wzoru skróconego mnożeni..
22 lut 21:23
Qulka: bo zamiast 12 jest 6 3•√22
22 lut 21:25
Ania : O matko, faktycznie! dzięki wielkie!
22 lut 21:27
pom: (1−√2)3−2(1−√2)−4 = 1 − 3 * 1 *√2 + 3 * 1 * (√2)2 − (√2)3 −2+2√2−4 =
1−3√2+3*2 −2√2 − 2 + 2√2 −4 = 1 − 3√2 + 6 − 2√2 −2 + 2√2 −4 = 1−3√2
22 lut 21:27