Wykaż, że wykresy są symetryczne
Derpo2: Wykaż, że wykresy
| | x−2 | | x+2 | |
f(x)= |
| , g(x) = |
| |
| | x+2 | | x−2 | |
są symetryczne względem osi OY.
Czyli wystarczy, że je narysuję,
Będzie f(x)= −1
Proszę o wyjaśnienie.
22 lut 21:13
qwe:
a jaki wpływ na wartości funkcji ma fakt, że jest on symetryczny wzgledem oy?
22 lut 21:15
===:
to może odpowiedz sobie na pytanie: wykresy jakich funkcji są symetryczne względem Oy ?
22 lut 21:16
===:
oj
qwe to wykres wpływa
22 lut 21:21
qwe: czepialski no!
22 lut 21:22
Derpo2: Wykresy fukcnji y= f(−x).
A , jeśli chodzi o wartość : x mimo, że się skraca to zostaje?
22 lut 21:23
===:
| | −x−2 | | −(x+2) | | x+2 | |
licząc f(−x) dostajesz |
| = |
| = |
| czyli g(x) |
| | −x+2 | | −(x−2) | | x−2 | |
22 lut 21:54
Metysi: Dzięki za rozwiazanie. Zrozumiałem
22 lut 22:47
===:
22 lut 22:50