22 lut 21:05
qwe:
Matemaks się nigdy nie myli!
22 lut 21:09
b: pytam normalnych ludzi
22 lut 21:19
b: fanbou
22 lut 21:19
Janek191:
Jest ok
22 lut 21:19
Qulka: to że w −1 jest asymptota nie zmienia faktu że dookoła zmienia się znak
22 lut 21:21
22 lut 21:34
b: no ale skoro x≠−3 to jak moze to byc miejsce zzerwowe
22 lut 21:36
Qulka: wężyk rysowany na koniec to uproszczona wersja siatki znaków i określa znak (+ czy −) w danym
przedziale
przed x=−1 jest dodatni po drugiej stronie (dla x<−1) jest ujemny
22 lut 21:38
Qulka: on nie wyznacza miejsc zerowych, a określa znak funkcji..dlatego zostają wszystkie
22 lut 21:39
b: mnie uczono ze jak jest taka sytuacja to w tych miejscach zerowych po prostu funkcja ani nie
przebija ani nie odbija a u nieg tak
22 lut 21:47
Qulka:

jaka sytuacja

jak widać przed −1 jest dodatnia
po −1 jest ujemna
22 lut 21:52
Qulka: i to samo on narysował..uwzględniając jeszcze tamtą drugą funkcję
22 lut 21:52
Qulka:

a dokładniej kiedy niebieska jest większa niż zielona
i jak widać od −1 do 1 i od 3 do
∞
i jak widać z powodu asymptoty w −1 zmienia się to która jest wyżej a która niżej
22 lut 22:00
b: nie rozumiem ...czekaj czyli jak ja zawsze obliczalem
np.
(x−2)2(x+1)(x−3)>0 zal:x≠−1
x=2 i x=−1 '
to x∊(3,+oo) jest zle ?
22 lut 22:06
Qulka: źle
22 lut 22:08
Qulka: to założenie oznacza tylko że w tym punkcie masz oczko (dziura) a dookoła reszta normalnie
jakby nie było założenia
22 lut 22:10
Qulka:

np wykres
| x2−4 | |
| = x−2 ale założenie x≠−2 i rysujesz tak : |
| x+2 | |
22 lut 22:12
b: no ok

znowu same bledy popelniam dziekuje
22 lut 22:21
b: to ze x≠−2 oznacza ze takze wartosc dla x=−2 jest pusta
22 lut 22:35