Określ wzajemne położenie tych okręgów?
MADZIA: Okrąg o środku w punkcie O jest styczny do prostej L,a okrąg o środku w punkcie S jest styczny
do prostej K .Oblicz promienie tych okręgów oraz odległość między ich środkami .Określ
wzajemne położenie tych okręgów:
a)L:X=2, O(0,2), K:Y=4, S(4,0)
b)L:X=1, O(−1,4), K:X=3, S(1,4)
c)L:Y=−2, O(−3,−3), K:Y=−6, S(−3,−4)
Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem to moja praca kontrolna ,błagam
26 gru 10:23
Edek:

nie wiem czy dobrze rozumuję, ale postaram sie pomóc
a)
lx=2 → l:=2x
ky=4 → k:=4y
oraz O(0,2) i S(4,0)
jak widzimy promień okręgu pomarańczowego wynosi 2, a różowego 4
okręgi przecinają się,a odległość wynosi
|OS|=
√(4−0)2+(0−2)2=
√16+4=2
√5
26 gru 16:18
Edek: b) lx=1 → l:=x
ky=3 → k:=3y
oraz O(−1,4) i S(1,4)
zauważamy, że promień okegu O wynosi 2, a okręgu S wynosi 1
okręgi przecinają się, a odległość między nimi wynosi 2
c) lx=−2 → l:=−2x
ky=−6 → k:=−6y
oraz O(−3,−3) i S(−3,−4)
zauważamy, że promień okegu O wynosi 1, a okręgu S wynosi 2
okręgi przecinają się, a odległość między nimi wynosi 1
26 gru 16:27