Ciągi
Oreł:
Mam kilka zadań które muszę rozwiązać. Niektóre z nich umiem, ale i tak proszę o rozwiązanie
(może znajdę szybszy sposób na rozwiązanie)

1) Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego
a
28 − 8a
8 = 3
a
28 = 11a{8}
2) Liczby 4,x,y są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, a 2, x+7, −3y geometrycznego.
Wyznacz x i y.
3)Oblicz 2 i 5 wyraz ciągu geometrycznego
a
3+a
6−a
5=44
a
2+a
5−a
4=−22
4)Rozwiąż
−24−30−26−22+...+x=3200
5) Udowodni, że ciąg a
n=6/2
2n+1 jest geometryczny
6) Wykaż, że jeśli ciąg a
n jest arytmetyczny to ciąg b
n=a
2n też jest arytmetyczny
Pozdrawiam