pochodne
zef: (ex)'=ex
(ax)'=axIna
Może mi ktoś wyjaśnić te 2 wzory na pochodne ?
Nie rozumiem czym jest a i e bo według mnie to to samo ale czemu są 2 inne wzory na niby to
samo ? I jeszcze chciałbym wiedzieć co oznacza "Ina"
22 lut 19:54
kyrtap: ex i ax to nie to samo
22 lut 19:58
zef: Właśnie się tego domyślam bo są inne wzory, możesz mi wytłumaczyć czym jest a i e ?
22 lut 19:58
kyrtap: w zasadzie to samo

bo patrz weźmy e
x i zróbmy to tym drugim wzorze
(e
x)' = e
x lne = e
x log
ee = e
x* 1 = e
x z czego masz ten pierwszy wzór
22 lut 19:59
ICSP: | | 1 | |
e to liczba zdefiniowana jako granica ciągu an = (1 + |
| )n |
| | n | |
a to dowolna liczba dodatnia.
Zauważ, że w szczególności gdy a = e to mamy :
(e
x)' = e
x * ln(e) = e
x * 1 = e
x.
22 lut 19:59
kyrtap: e − to liczba eulera = 2,72 (około) to również jest funkcja wykładnicza tak ax
lnx − jest to logarytm naturalny
gdzie lnx = logex
22 lut 20:01
kyrtap: tak jak *
22 lut 20:01
zef: Możecie mi podać na jakiś przykładach przykładowe 2 pochodne z tymi wzorami ?
22 lut 20:01
ICSP: (ex)' = ex
(2x)' = 2x * ln(2)
(πx)' = πx * ln(π)
22 lut 20:02
kyrtap: CSP witam
22 lut 20:03
zef: Ok, dałeś 2 przykłady ze wzoru (ax)'=axIna
A kiedy się używa tego wzoru (ex)'=ex
22 lut 20:05
22 lut 20:07
ICSP: kiedy masz e.
22 lut 20:07
22 lut 20:08
zef: Dziękuję

Możecie mi napisać parę przykładów pochodnych do zrobienia ? Chciałbym to poćwiczyć
22 lut 20:10
22 lut 20:12
zef: Czy jeżeli mam jakąś pochodną iloczynu to mogę wszystkie składniki z obu nawiasów przez siebie
przemnożyć i liczyć pochodną każdego wyrazu ?
22 lut 20:56
kyrtap: z własności pochodnej iloczynu
(f(x) * g(x))' = f'(x)*g(x) + f(x)*g'(x)
22 lut 20:57
zef: No o tym wiem ale chodzi mi o to że przykładowo mam funkcję:
f(x)=(6x2+3√x+7)(2x−7x4) to czy mogę przemnożyć każdy składnik z obu nawiasów przez siebie
i liczyć pochodną każdego wyrazu ?
22 lut 20:58
kyrtap: jeżeli liczysz [f(x)]' to naturalnie że tak
22 lut 21:01
zef: Może mi ktoś napisać jakąś trudną pochodną bez funkcji i logarytmow ?
22 lut 21:48
zef:
22 lut 21:55
22 lut 23:46