oblicz log_9a
xxxx: jesli a = 3√9√3*√27 to log9a jest rowny
22 lut 19:43
zef: a=
3√9*
√81
log
93√9√81
| | 4 | |
log93√9+log9√81=1/3+1= |
| |
| | 3 | |
22 lut 19:46
22 lut 19:49
zef: nie wiem czy dobrze odczytałem te twoje a
a= 3√9*√3*√27
Tyle wynosi a ?
22 lut 19:50
kyrtap:
a =
3√32 * 31/2 * 3
3/2 = 3
5/6 *3
3/2 = 3
14/6
| | 14 | | 14 | | 1 | | 7 | |
log9a = log9314/6 = |
| log93 = |
| * |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 6 | |
22 lut 19:53
xxxx: 3√9 √3 pierwiastek stopnia 3 jest nad 9 i 3 tylko srednio to widac ..
22 lut 19:53
kyrtap: zef źle odczytałeś
22 lut 19:54
xxxx: A reszta bez zmian
22 lut 19:54