Równania wymierne
Solitude1: Z równania xy+3y−2x−4=0 wyznacz y jako funkcję f zmiennej x, a następnie narysuj wykres funkcji
g(x) = |f(x)|. Określ liczbę rozwiązań równania g(x)=k w zależności od wartości parametru k.
22 lut 19:32
Solitude1:
Czy tak jest dobrze wyznaczone?
22 lut 19:34
zef: xy+3y−2x−4=0
3y+xy=2x+4
y(3+x)=2x+4
Tak dobrze.
22 lut 19:36
Solitude1: OK. Dzięki.
Zrobiłem tak.
| | 2 | |
Zapisałem wzór funkcji w takiej postaci: f(x)=2− |
| . |
| | x+3 | |
| | −2 | | 2 | |
y= |
| → u=[−3,2] → f(x)=2− |
| . |
| | x | | x+3 | |
Narysowałem wykres. Co teraz powinienem zrobić z tą wartością bezwzględną? Odbić to, co jest
pod osią OX?
22 lut 19:57
kj1402: Z jakiego zbioru pochodzi to zadanie ?
8 mar 18:07