matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tozsamosc
xxxx:
1
jesli tgα= − 1
to iloczyn sinαcosα jest rowny?
3
22 lut 19:27
ja:
−4
tgα=
3
sinα
−4
=
cosα
3
−4cosα
sinα=
3
i podstawiasz sinusa do jedynki trygonometrycznej: sinα
2
+cosα
2
=1 wyliczasz cosα i sinα i masz aby mnozysz
22 lut 20:06