Rzowiaz rownanie rozniczkowe liniowe
studencik: dy / dx − 6y = 5e3x
22 lut 19:19
kyrtap: metodą uzmienniania stałej albo czynnikiem całkującym
22 lut 19:26
studencik: A czy mógłby ktoś rozwiązać takie zadanie ? Byłbym bardzo wdzięczny
22 lut 19:31
kyrtap:
y' − 6y = 5e
3x
(LJ) y' − 6y =0
y' = 6y
| | |y| | | y | |
ln|y| = 6x + ln|C| ⇒ ln |
| = 6x ⇒ |
| = e6x ⇒ y(x) = Ce6x |
| | C | | C | |
Metodą uzmienniania stałej:
y(x) = C(x)e
6x
y'(x) = C'(x)e
6x + 6C(x)e
6x
Podstawiając do równania niejednorodnego mamy:
C'(x)e
6x + 6C(x)e
6x − 6C(x)e
6x = 5e
3x
C'(x)e
6x = 5e
3x / :e
6x
C'(x) = 5e
−3x
| | 1 | | 5 | |
C(x) = ∫5e−3xdx + C = 5∫e−3x dx + C = 5*(− |
| )e−3x + C = − |
| e−3x + C |
| | 3 | | 3 | |
| | 5 | | 5 | |
y(x) = (− |
| e−3x + C)e6x = Ce6x − |
| e3x (RORN) |
| | 3 | | 3 | |
22 lut 19:42
22 lut 19:44
studencik: dzieki wielkie, uratowałeś mi życie.
22 lut 19:55
kyrtap:
22 lut 20:02