Sześcian o polu powierzchni całkowitej równym 150cm2 przecięto płaszczyzną
matt: 1.Sześcian o polu powierzchni całkowitej równym 150cm2 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez
krawędź dolnej podstawy. Płaszczyzna ta tworzy z podstawą kąt alfa. Oblicz pole otrzymanego
przekroju, jeśli
a)cos alfa=√2/2
bcos alfa= √3/2
c) cos alfa= 1/5
22 lut 18:49
dero2005:

P = 6a
2 = 150
a = 5
a)
b = a
√2 = 5
√2
P
p = a*b = 25
√2
b)
22 lut 19:41
dero2005:

c)
| | 2√6 | |
sinα = √1 − cos2α = |
| |
| | 5 | |
22 lut 19:48
matt: Dziękuję
22 lut 20:04