matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygono
Gupek:
Wyznacz najmniejsze dodatnie rozwiązanie równania 0,5+sin(π−x)=0 Wytłumaczycie −
−
?
22 lut 18:45
Jolanta:
chyba tak sin(π−x)=sinx 0,5+sin x=0
1
sin x=−
2
1
7
jeżeli narysujemy sinusoidę to nawykreie wartości −
odpowiada x=
2
6
22 lut 20:14