rozwiaz rownanie
aaaa: ile rozwiazan ( i jakie) ma rownanie 2x3−x2+x+5=0
22 lut 18:35
yyhy: Zdaje mi się, że niedawno widziałem to zadanie i ktoś ci polecił metodę przybliżoną lub wzór
Cardano.
22 lut 18:38
aaaa: probowalam to znalezc i nie moge
22 lut 18:40
yyhy: x≈1.1027
Taki jest wynik (pierwiastek jest 1)
Jak do niego dojść? Jak wspomniałem wyżej
22 lut 18:42
jc:
f(x) = 2 x3 − x2 + x + 5
f'(x) = 6 x2 − 2 x + 1 = 6(x − 1/3)2 + 1/3 > 0
Funkcja rosnąca, tylko raz przecina oś poziomą.
Raz przeciąć musi, bo f(−2) = −17, f(0) = 5.
22 lut 19:56