Przygotowanie do matury #33
The City:
Wykres funkcji f przesuń o wektor u. Podaj wzór otrzymanej w ten sposób funkcji f, wyznacz jej
dziedzinę i zbiór wartości. Odczytaj z wykresu przedziały monotoniczności funkcji g,
Moje obliczenia:
| | 2x−1 | |
g(x) = |
| //zgadza się z odp z podręcznika |
| | 1−x | |
| | 1 | |
g'(x) = |
| //zgadza się z odp z podręcznika |
| | (1−x)2 | |
i teraz nie wiem jak wyznaczyć przedziały − jest napisane, że mam je odczytać z wykresu, więc
wyznaczyć asymptotę pionową, czyli 1 i potem zrobić poglądowy obrazek?
A jakbym chciał to obliczyć, a nie odczytywać z wykresu (wolę liczyć..) − to jak powinny
wyglądać obliczenia?
22 lut 18:26
Metis: Przepisałeś dobrze zadanie?
Po co każą odczytywać z wykresu skoro podają w odpowiedzi pochodną g(x) ?
22 lut 18:36
Jack: przyrownaj pochodna do zera −> przedzialy monotonucznosci
22 lut 18:36
The City:
Miało być tak:
Wykres funkcji f przesuń o wektor u. Podaj wzór otrzymanej w ten sposób funkcji
g, wyznacz
jej dziedzinę i zbiór wartości. Odczytaj z wykresu przedziały monotoniczności funkcji g,
Moglibyście rozpisać co po
bo się w tym troche gubię..
22 lut 18:44
Jack:

D
f ' = R \ {1}
1 * (1−x)
2 = 0
x = 1 (oczywiscie to nie nalezy do dziedziny)
jak widac brak ekstremow...
rysujemy wykresik
zaznaczamy gdzie jest wykresik ponad osia (+) a gdzie ponizej (−)
stad
odczytujemy przedzialy monot.
x ∊ (−
∞ ; 1) f ' (x) <0 zatem w tym przedziale funkcja jest malejaca...
x ∊ (1;
∞) f ' (x) > 0 zatem funkcja rosnaca...
22 lut 18:58
Metis: The City poczytaj w podręczniku.
Twierdzenie Fermata.
22 lut 18:59
Jack:

oczywiscie zle to zrobilem...
(1−x)
2
nie zauwazylem tego kwadratu...
rosnaca w obu podanych wyzej przedzialach...
22 lut 19:01
Jack: aczkolwiek bezpieczniej by bylo zbadac przebieg...
asymptoty, przeciecia z osiami itd...
bo cos mi tu nie pasuje... ; D
22 lut 19:02
The City:
Nie wiem, co Ci nie pasuje, ale odpowiedź (2 wersja) jest zgodna z odpowiedzią z podręcznika, a
co ważniejsze, już wiem jak to robić, także dziękuje
Metis − jak znajdę to poczytam w podręczniku, a jak nie znajdę to czytać w necie o małym
czy wielkim?
22 lut 19:06
22 lut 19:08
Jack: wielkie mowi ze nie ma takich liczb
a
n + b
n = c
n prócz kwadratów

wiec to raczej nie to...
22 lut 19:08
Metis:
22 lut 19:09
The City:
NIe będę ukrywał, że niewiele z niego rozumiem...
podpowiecie w dwóch słowach jak to twierdzenie miałoby mi pomóc w rozwiązaniu tego zadania?
22 lut 19:14
Metis: Poczytaj analizę w podr
22 lut 19:16
The City:
22 lut 19:19