| x2−√x | ||
a) lim(x→1) = | ||
| √x−1 |
| √x+16−4 | ||
b) lim(x→0) = | ||
| x2 |
| 1+cos(πx) | ||
c) lim(x→1) = | ||
| tg2(πx) |
| 1−cosx | ||
d) lim(x→0) = | ||
| x2 |
| tgx−sinx | ||
f) lim(x→0) = | ||
| x3 |
| sin(x−π6) | ||
g) lim(x→π6) = | ||
| √32−cosx |
| lnx−1 | ||
i) lim(x→e) = | ||
| x−e |
| ln(1+cosx) | ||
j) lim(x→π2) = | ||
| ln(1+cos3x) |
| g'(x) | ||
lim | ||
| h'(x) |
| 1 | ||
g'(x)= 2x − | ||
| 2√x |
| 1 | ||
h'(x)= | ||
| 2√x |
| 1 | ||||||||||||
limf(x)= | = (2x − | )*2√x= 4x√x−1
| |||||||||||
| 2√x |
| 2 sinx2*sinx2 | ||
to f(x)= | ||
| 2*x2*2*x2 |
| sinx2 | ||
lim | = 1
| |
| x2 |
| sinx | sinx(1−cosx) | |||
tgx −sinx= | −sinx= | =
| ||
| cosx | cosx |
| 2sinx2*cosx2*2sin2x2 | ||
= | ||
| cosx |
| sinx2 | ||
lim | = 1
| |
| x2 |
| 2*sinx2*sinx2*sinx2*cosx2 | ||
to: lim | =
| |
| 2*x2*2*x2*2x2*cosx |
| π6+x | x−π6 | |||
√32−cosx= cosπ6−cosx= 2sin( | )*sin( | )=
| ||
| 2 | 2 |
| 2sin(x2−π12)*cos(x2−π12) | |
=
| |
| 2sin(x2+π12)*sin(x2−π12) |
| cos(x2−π12) | ||
to: f(x)= | ||
| sin(x2+π12) |
| cos0 | 1 | |||
limf(x)= | = | = 2
| ||
| sinπ6 | 12 |
| sin2πx | 2sin2πx2*cos2πx2 | |||
tg2πx= | = | |||
| cos2πx | cos2πx |
| 2cos2πx2*cos2πx | ||
to: f(x) = | =
| |
| 2sin2πx2*cos2πx2 |
| cos2πx | ||
= | ||
| sin2πx2 |
| cos2π | (−1)2 | 1 | ||||
limf(x) = | = | = | =1
| |||
| sin2π2 | 12 | 1 |
Wypadało przynajmniej podziękować ( więcej nie pomogę
Powodzenia!
No to w nagrodę
i) z de L'Hospitala
| 1 | ||
L'(x)= | ||
| x |
| L'(x) | 1 | 1 | ||||
lim | = | = | = e−1
| |||
| M'(x) | x | e |
| 1 | ||
L'(x) = | ||
| 1+cosx |
| 1 | ||
M'(x)= | ||
| 1+cos3x |
| L'(x) | 1+cos3x | 2cos23x2 | ||||
lim | = | = | =
| |||
| M'(x) | 1+cosx | 2cos2x2 |
| cos234π | (−cosπ4)2 | |||
= | = | = 1
| ||
| cos2π4 | cos2π4 |
| 2x2−1 | ||
lim(x→0) | i z lewostronnej jak i prawostronnej wychodzi mi ∞, a powinno −∞. | |
| x2 |
| π2−x | π2−x | |||
e) ( π2−x)*tgx = | = | |||
| 1tgx | ctgx |
| −1 | ||
M'(x)= | ||
| sin2x |
| −1 | ||||||||
lim | = sin2x = (1)2= 1
| |||||||
|
dla x→0 i z lewej i z prawej strony wartości licznika są ujemne
a mianownika dodatnie bo jest x2
| 2x2−1 | ||
więc lim | = +∞ ( z lewej i prawej strony zera
| |
| x2 |
| t4 − t | t*(t3 − 1) | t*(t−1)*(t2+t+1) | ||||
lim(t→1) | = lim(t→1) | = lim(t→1) | = | |||
| t − 1 | t − 1 | t−1 |
| √x+16 − 4 | (√x+16−4)*(√x+16+4) | |||
b) lim(x→0+) | = lim(x→0+) | = | ||
| x2 | x2*(√x+16+4) |
| x + 16 − 16 | 1 | |||
lim(x→0+) | = lim(x→0+) | = | ||
| x2*(√x+16 + 4) | x*(√x+16+4) |
| 1 + cos(πx) | 2*cos2(πx/2) | |||||||||
c) lim(x→1) | = lim(x→1) | = | ||||||||
| tg2(πx) |
|
| 2*cos2(πx/2)*cos2(πx) | ||
lim(x→1) | = | |
| 4*sin2(πx/2)*cos2(πx/2) |
| 2*cos2(πx) | 2*1 | 1 | ||||
lim(x→1) | = | = | ||||
| 4*sin2(πx/2) | 4*1 | 2 |
| 1 − cosx | 2*sin2(x/2) | |||
d) lim(x→0) | = lim(x→0) | = | ||
| x2 | x2 |
| 2*sin(x/2)*sin(x/2) | 2*1*1 | 1 | ||||
lim(x→0) | = | = | ||||
| 4*(x/2)*(x/2) | 4 | 2 |
| (π/2−x)*cos(π/2−x) | cos(π/2−x) | |||||||||
lim(x→π/2) | = lim(x→π/2) | = | ||||||||
| sin(π/2−x) |
|
| 1 | ||
= 1 | ||
| 1 |
| tgx − sinx | sinx/cosx − sinx | |||
f) lim(x→0) | = lim(x→0) | = | ||
| x2 | x2 |
| sinx*(1 − cosx) | ||
lim(x→0) | = | |
| x2*cosx |
| 2*sin2(x/2) | sin(x/2)*sin(x/2) | |||
lim(x→0)tgx* | = lim(x→0)2*tgx* | = | ||
| x2 | 4*(x/2)*(x/2) |
| 2*0*1*1 | |
= 0 | |
| 4 |
| sin(x − π/6) | cos(x − π /6) | 1 | ||||
lim(x→π/6) | = lim(x→π/6) | = | = 2 | |||
| 2p{3} − cosx | sinx | 1/2 |
, ale mógłbym jescze prosić w jednym o pomoc. Jak wcześniej
pisałem mam do zbadania jescze istnienie podanych granic, no i niezbyt mi to idzie
| 1 | ||
a) lim(x→2) | w tym przypadku wyszło mi 2− −∞ dla 2+ +∞
| |
| x−2 |
| 2x2−1 | ||
b) lim(x→0) | tutaj mam 0− −∞ dla 0+ +∞ chodź ten przykład robil już Dag i | |
| x2 |
| 1 | ||
c) lim(x→−3) | w tym w obu wyszło ∞
| |
| (x+3)2 |
e) lim(x→1) e do potęgi1x−1 tu także niewiem jak się za to zabrać
| x+|x| | ||
f) lim(x→0) | dla 0− 0? a dla 0+ +∞
| |
| 2x |
| 1 | ||
g) lim(x→0) | −__−
| |
| 1+e do potęgi 1x |
| (x3−1)|x| | ||
h) lim(x→0) | tutaj coś kombinowałem, ale się zamotałem
| |
| x |
I tak
naprawdę dzięki, że chcecie pomóc
| (x3 −1)*x | ||
lim | = x3 −1 = −1
| |
| x |
| (x3−1)*(−x) | ||
lim | = −x3 +1 = +1
| |
| x |
| x +x | 2x | |||
lim | = | = 1
| ||
| 2x | 2x |
| x −x | 0 | |||
lim | = | = 0 | ||
| 2x | 2x |
| sin(x − π/6) | sin0 | |||
lim(x→π/6) | = | = 0 | ||
| 2√3 − cosx | 2√3 − √3/2 |
| ln(sinx) | ||
lnA = tgx*ln(sinx) = | ||
| ctgx |
| ||||||||
lnA = | = −sinx*cosx | |||||||
|
| lnx − 1 | ||
i) lim(x→e) | = stosuję regułę L,Hospitala | |
| x − e |
| 1/x | 1 | |||
lim(x→e) | = | |||
| 1 | e |
| ln(1 + cosx) | ||
j) lim(x→π/2) | = stosuję regułę L,Hospitala | |
| ln(1 + cos3x) |
| ||||||||
lim(x→π/2) | = | |||||||
|
| −sinx | 1 + cos3x | |||
lim(x→π/2) | * | = | ||
| 1 + cosx | −3*sin3x |
| 1 | sinx | 2*cos2(3x/2) | ||||
lim(x→π/2) | * | * | = | |||
| 3 | sin(3x) | 2*cos2(x/2) |
| 1 | 1 | (−√2/2)2 | −1 | ||||
* | * | = | |||||
| 3 | −1 | (√2/2)2 | 3 |
Mam kilka zadań na obliczanie granic funkcji, w 1 i 4 wystarczy mi sama odp. do
(nie)potwierdzenia wyniku, w 5 odp. jest oczywista, ale droga do jej uzyskania dla mnie juz
nie.
| e2x − 1 | ||
1) lim(x→0) | = | |
| sinx |
| lnsinx | ||
2)lim(x→0) | = | |
| lnsin5x |
| arctg2x | ||
3) lim(x→0) | = | |
| arcsin5x |
| ex − e−x | ||
4) lim(x→0) | = | |
| sinx |
| 1 | ||
5 lim(x→0) (1 + | )x = | |
| x |
| 2x | |||||||||
1)lim(x→0) = | = | → 2
| ||||||||
| x |
| 2x | |||||||||
3)lim(x→0) = | = | → 25
| ||||||||
| 5x |
| x+1+x−1 | |||||||||||||||
4)lim(x→0) = | = | = | ||||||||||||||
| x |
| 2x | ||
= | → 2
| |
| x |
W 5 odpowiedzią jest e. Będę wdzięczny
za rozpisanie jeszcze drugiego przykładu.
| e2x − 1 | 2*e2x | 2*e0 | 2*1 | |||||
lim(x→0) | = | = | = | = 2 | ||||
| sinx | cosx | cos0 | 1 |
| lnsinx |
| |||||||||
lim(x→0) | = lim(x→0) | = | ||||||||
| lnsin5x |
|
| cosx | sin5x | 1 | cosx | sin5x | ||||||
lim(x→0) | * | = lim(x→0) | * | * | = | |||||
| sinx | 5cos5x | 5 | cos5x | sinx |
| 1 | cosx |
| ||||||||||
lim(x→0) | * | * | = | |||||||||
| 5 | cos5x |
|
| 1 | cosx | sin5x | x | 1 | 1 | |||||||
lim(x→0) | * | * | *5* | = | * | *1*5*1 = 1 | ||||||
| 5 | cos5x | 5x | sinx | 5 | 1 |
| arctg2x |
| |||||||||
lim(x→0) | = | = | ||||||||
| arcsin5x |
|
| 2 | 1 | √1−25x2 | 2 | |||||
lim(x→0) | * | * | = | |||||
| 5 | 1 + 4x2 | 1 | 5 |
| ex − e−x | ex − e−x*(−1) | |||
lim(x→0) | = lim(x→0) | = | ||
| sinx | cosx |
| ex + e−x | 1 + 1 | |||
lim(x→0) | = | = 2 | ||
| cosx | 1 |
| π | ||
małe pytanie. Ile wynosi pochodna z ctg | ||
| 2 |
| −1 | −1 | |||||||||||||||||||||
mi wyszło | a w odp. jest | |||||||||||||||||||||
|
|
| π | ||
Mam wrażenie,że chodziło o pochodną funkcji f(x) = ctg | *x | |
| 2 |
| −1 | 1 | |||
f'(x) = | * | |||
| sin2(π/2)*x | 2 |
| −1 | π | |||
f'(x) = | * | |||
| sin2(π/2)*x | 2 |