Oblicz pole trapezu o podstawach długości 6 i 13 i ramionach 5 i 4√2.
anucha:*: Oblicz pole trapezu o podstawach długości 6 i 13 i ramionach 5 i 4√2.
25 gru 16:05
AS:

Podaję wskazówkę jak rozwiązać
1. Dane: AB = 13 , CD = 6 , AC = 5 , BD = 4
√2
2. Poprowadzić CE || BD
3. CE = BD , EB = CD , AE = AB − CD
4. Obliczyć pole trójkąta ACE = P wzorem Herona (znane są trzy boki)
| | 1 | |
5. Obliczyć wysokość h z wzoru |
| *AE*h = P ⇒ h = 2*P/AE |
| | 2 | |
| | 1 | |
6. Obliczyć pole trapezu S = |
| *(AB + CD)*h |
| | 2 | |
25 gru 17:59
25 gru 19:33
AS: II wersja rozwiążania
Punkt 1,2 i 3 jak poprzednio
4.∠EAC = α
5. Z tw.cosinusów: CE
2 = AE
2 + AC
2 − 2*AE*AC*cosα
| | AE2 + AC2 − CE2 | |
cosα = |
| |
| | 2*AE*AC | |
6. sinα =
√1 − cos2α
7. h = AC*sinα
26 gru 11:52
anucha:*: nie wiem czy tak jest dobrze, ale ja to zrobiłam na podstawie tw.pitagorasa wykazując ze
powstaly trójkąt ma przy boku 7
obydwa katy ostre.Wysokość h poprowadzona na ten bok dzieli go na dwa odcinki ; x oraz 7−x.
stąd
25−x
2=(4√2)
2−(7−x)
2 i wyszło mi ze h = 4 a pole= 38.
dziękuje



26 gru 13:17
AS: Dobrze , obliczenia poprawne.
26 gru 16:36
anucha:*: "MATEMATYKA KRÓLOWĄ NAUK"

DZIĘKI
26 gru 17:04