Wiem że z fizy ale potrzbna pomoc
Pasza09: Do zawieszonej w pionie metalowej tarczy o promieniu R=0,5 m, masie m=2 kg i momencie
bezwładności I=0,25mR2 wystrzelono z pistoletu pionową kulę o masie 1 g. Kula z poziomą
prędkością V=300 m/s uderzyła prostopadle w tarczę i odbiła się od niej sprężyście w
odległości r=0,4 m od pionowej osi obrotu tarczy. W miejscu uderzenia tarcza nie uległa
odkształceniu. Oblicz prędkość kątową, uzyskaną przez tarczę w wyniku oddziaływania z gumową
kulą.
wiem że ma wyjśc w(predkość kątowa) =(8mkvr)/mR2
22 lut 15:43
Pasza09: mk to masa kluki oczywiscie
22 lut 15:43