matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
streometria
xxxy:
Scianą boczna ostroslupa prawidlowego trojkatnego jest trojkat rownoramienny o wysokosci h i kacie przy podstawie alfa. Wyznacz objetosc ostroslupa.
h
3
1
Wynik to : V=
√
3−
wyrazenie 1/tg
2
α tez pod pierwiastkiem)
3tg
2
α
tg
2
α
Czy moglby ktos wytłumacyzc jak do tego dojsc?
22 lut 15:19
dero2005:
Dane: h, α
h
= tgα
a
2
2h
a =
tgα
a
√
3
h
√
3
h
p
=
=
2
tgα
3tg
2
α−1
H =
√
h
2
− (
1
3
h
p
)
2
= h
√
3tg
2
α
a
2
√
3
h
3
1
V =
*H =
√
3 −
12
3tg
2
α
tg
2
α
22 lut 15:55
xxxy:
dziekuje
22 lut 16:04