matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiazania rownania
xxxx:
ile roznych rozwiazan( i jakie) ma rownanie x(x+1)
2
=(x
2
+x)(x
3
+1)
22 lut 15:05
yyhy:
wskazówka: (x
2
+x)(x
3
+1)=x(x+1)(x+1)(x
2
−x+1)=x(x+1)
2
(x
2
−x+1)
22 lut 15:07
Jerzy:
Dwa: x = 0 lub x = −1
22 lut 15:08