|x +y| = (x + y)^2
NICK99: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów, których współrzędne (x,y) spełniają
równanie |x +y| = (x + y)2
22 lut 14:59
yyhy: Zastanów się jakie rozwiązania ma taki problem
|a|=a
2
a potem spróbuj to zastosować wyżej

(a=x+y)
22 lut 15:02
Mors: Rozumiem ,że to będzie równanie tożsamościowe , ale nie mam pojęcia jak to zaznaczyć w układzie
22 lut 15:07
yyhy: Leniuszek z ciebie

|a|=a
2 ⇒a=1 lub a=−1 lub a=0
Oczywiście u ciebie a=x+y
zatem
x+y=1 lub x+y=0 lub x+y=−1
zatem
y=−x+1 lub y=−x lub y=−x−1
3 proste chyba umiesz narysować
22 lut 15:09
NICK99: Chyba już rozumiem , dziękuje za pomoc!
22 lut 15:12