matematyka
Pomocyy: | | √2 | |
Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu geometrycznego (an) , jeśli a1= |
| oraz |
| | 3 | |
prosze o obliczenia bo mi to nie wychodzi
22 lut 14:04
Jerzy:
A jak liczysz ?
22 lut 14:06
Pomocyy: i tu mi nie wychodzi
22 lut 14:08
Jerzy:
Nie ten wzór ....suma wszystkich wyrazów
22 lut 14:11
22 lut 14:15
Jerzy:
Tak
22 lut 14:16
22 lut 14:17
Pomocyy: coś nie tak
22 lut 14:18
Jerzy:
Dobrze
22 lut 14:22
Pomocyy: powinno wyjsc 3√7
22 lut 14:23
Jerzy:
Jeśli dobrze przepisane, to mój wynik jest identyczny z Twoim
22 lut 14:26
Pomocyy: | | 1−qn | |
teraz do wzoru na Sn=a1 |
| i obliczyć z tego n? |
| | 1−q | |
| | √6 | |
ale ten wzór jest na sume nieskonczoną S∞= |
| wiec nie wiem |
| | 9 | |
22 lut 14:27
Pomocyy: oblicz sumę wszystkich "wyrazów" ciagu geometrycznego
22 lut 14:27