udowodnij tożsamosci napisz ktore wzory wykorzystales
Mareczek99: Pojawil mi sie problem, ktory nie wiem jak rozgryzc
cos2x
| | 1 | |
_____________ = |
| sin22x |
| | 4 | |
ctg
2x−tg
2x
22 lut 13:33
===:
jak to jak rozgryźć... liczyć
22 lut 13:45
Jerzy:
Bardz prosto...rozpisz cos2x , zamień tg i ctg, wspólny mianownik w mianowniku i po skróceniu
| | 1 | |
masz sin2xcos2x = |
| sin2(2x) |
| | 4 | |
22 lut 13:46
Mareczek99: a tg2x to będzie ( sin2x)/(cos2x)?
22 lut 14:25
===:
to jest
22 lut 14:25
Mareczek99: no dobrze, wiec na razie doszedltem do tego, ze lewa to jest
cos2x − sin2x
_______________________
cos2x sin2x
_____ ______
−
sin2x cos2x
wiec w mianowniku do wspolnego mianownika i bedzie
cos2x − sin2x
_______________________
(cos2x)2 − (sin2x)2
___________
(sin2x)( cos2x)
no i po skroceniu wyszlo mi, ze to
cos2x − sin2x
_____________________
cos2x − sin2x
co zrobilem zle?
22 lut 14:33
Jerzy:
a4 − b4 = (a2 + b2)(a2 − b2)...wykorzystaj w mianowniku
22 lut 14:37
Jerzy:
sin2xcos2x idzie do licznika
22 lut 14:40
Jerzy:
a u Ciebie zniknął
22 lut 14:41