Sprawdź tożsamości (i sformułuj założenia)
Kasiaty:
cosx+sinx 1
−−−−−−−−− = tg2x + −−−−−−−−
cosx−sinx cos2x
Zajęłam się prawą stroną i na razie doszłam do takich wniosków i nie wiem co dalej
1 2sinxcosx+1 2sinxcosx+sin2x+cos2x
tg2x + −−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cos2x cos2x−sin2x cos2x−sin2x
22 lut 12:47
Jerzy:
To zajmij się lewą .. pomnóż licznik i mianownik przez sinx + cosx
22 lut 12:54
5-latek: | | sin2x | | 1 | | sin2x+1 | |
tg2x= |
| + |
| = |
| = |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
| | sin2x+1 | | sin2x+1 | |
|
| = |
| |
| | cos2x−sin2x | | (cosx+sinx)(cosx−sinx) | |
może dalej pokombinuj sama
22 lut 12:56
Jerzy:
| | 1 + sin2x | |
Po wymnożeniu masz: |
| = P |
| | cos2x | |
22 lut 12:59
5-latek: Jerzy
A mój sposób może być ?
22 lut 13:00
Jerzy:
Może, ale teraz trzba licznik zwinąć do kwadratu sumy
22 lut 13:05
Kasiaty: Już mi wszystko ładnie wyszło, dziękuję
22 lut 13:07
Kasiaty: Zapomniałam po prostu o wzorze cos2x
22 lut 13:08
5-latek: Mozesz pokazac jak ?
22 lut 13:09
Jerzy:
Zamień 1 i rozpisz sin2x
22 lut 13:11
5-latek: sin
2α+cos
2x+2sinxcosx = (sinx+cosx)
2
| | (sinx+cosx)(sinx+cosx) | | sinx+cosx | |
dalej mamy |
| = |
| |
| | cosx+sinx)(cosx−sinx) | | cosx−sinx | |
Dzieki
22 lut 13:16
22 lut 13:18
Kasiaty: To jest dobrze?
22 lut 13:19